۱ شهریور ۱۳۸۶

تحلیل قوا ناشی از گرما وحمله گرمایی

تحلیل قوا ناشی از گرما و حمله گرمایی

تغییرات بسیار بزرگ درجه حرارت اغلب در محیط کوهستان مشاهده میگردد بخصوص در ارتفاعات بلند در هیمالیا (6000-7000متر) درجه حرارت در هوای آفتابی ممکن است بالاتر از c˚30 باشد، اما میتواند با ناپدید شدن خورشید در پشت کوه های اطراف در عرض چند دقیقه به زیر حد انجماد برسد. درجاتی از تطابق نسبت به هر دو درجه حرارت بالا و پایین ایجاد میگردد تطابق با محیط گرم با افزایش حد اکثر حجم عرق و کاهش مقدار سدیم آن حاصل میشود.

در یک فرد تطابق نیافته از یک کشور با آب و هوای معتدل رسیدن به نواحی گرمسیری ممکن است زمینه ساز تحلیل قوا ناشی از گرما یا حمله گرمایی گردد.

تحلیل قوا ناشی از گرما، معمولا با انجام ورزش در هوای گرم بوده و ناشی از اتلاف آب و نمک از طریق عرق کردن و جایگزینی نا کافی آنها از راه مصرف خوراکی میباشد. علائم اولیه نظیر تعریق فراوان، گیجی، خستگی، درد عضلانی، سر درد و سبک سری(light head ness) ممکن است به سمت هیپوترمی (دمای مرکزی c˚38 تا c˚40) و کاهش حجم خون پیشرفت نمایند.

درمان شامل محافظت در برابر نور خورشید، باد زدن یا کشیدن اسفنج مرطوب و خنک بر روی بدن و جایگزینی مایعات از راه خوراکی میباشد و در موارد شدید در صورتی که تسهیلات لازم در دسترس باشد اندازه گیری(پایش) دقیق الکترولیتها و جایگزینی مایعات از راه وریدی باید صورت گیرد.

حمله گرمایی

در حمله گرمایی مکانیسمهای طبیعی تنظیم دمای بدن از کار میافتد و دمای مرکزی بدن به بالای c˚41 افزایش میابد این حالت یک فوریت (اورژانس) پزشکی است گرچه معمولا اتلاف آب بدن در ابتدا وجود ندارد. علائم اولیه آن مشابه علائم تحلیل قوا ناشی از گرما میباشد. با این حال تعریق از بین میرود و پوست در لمس (سطح بیرونی پوست) داغ بوده و سر درد و اختلالات گوارشی از علائم عمده میباشد. اختلالات عصبی حاد مشخصه بالینی و بارز حمله گرمایی میباشد. بدون درمان پیشرفت به سوی کما و مرگ ایجاد میگردد.

دمای بدن باید به سرعت کاهش داده شود. در محیط کوهستان محافظت در برابر آفتاب و خنک کردن سطح بدن (تنه و گردن موثر ترین نواحی هستند) با آب، برف یا حتی یخ باید سریعا صورت گیرد. در صورتیکه خارج سازی بیمار از محیط همچنان حائز اهمیت است. معمولا خنک سازی سطحی در بیمارستان ادامه میابد.

خلاصه:

*تحلیل قوا ناشی از گرما

· تعریف:عبارت است از تعریق – سنکوب – درد عضلانی – خستگی ناشی از دهیدراتاسیون و تخلیه نمک بدن است.

· درمان:با جایگزین کردن مایعات و خنک کردن درمان میشود.

*حمله گرمایی

· تعریف:عبارت است از هیپوترمی همراه با سر درد، اختلالاتCNS و دستگاه گوارش

· درمان: مستلزم خنک کردن سریع سطح پوست است

منبع : کتاب پزشکی ارتفاع

نوشته: دیوید مورداک و اندرو پالارد

ترجمه: دکتر جلال الدین شاهبازی و دکتر شهرام محقق

هیچ نظری موجود نیست: