هیپو ترمی(افت دمای بدن):
هیپوترمی بصورت کاهش دمای مرکزی (core temperature) که کمتر از C35 باشد تعریف میشود .
هیپوترمی حاد متعاقب افت ناگهانی دمای بدن در مدت چند دقیقه تا چند ساعت نظیر مواردی که در هنگام غوطه ور شدن در آب سرد یا تغییر ناگهانی آب و هوا ایجاد میشود، پدید میاید،هیپوترمی تحت حاد یا مزمن در اثر افت تدریجی دمای مرکزی در مدت چند ساعت یا چند روز ایجاد میشود.نمون بارز این حالت در یک منطقه کوهستانی، در شرایط نبود پوشش یا پناهگاه مناسب ایجاد میشود وهیپوترمی درصورتی که دمای مرکزی بین C32 و C35 باشد، خفیف در نظر گرفته میشود.
در صورتی که دمای مرکزی کمتر از C32 نمایانگر هیپوترمی شدید میباشد . کودکان و مردان لاغر جوان بخصوص در معرض خطر بیشتری هستند.
ویژگیهای بالینی:
هیپوترمی خفیف:
هیپوترمی خفیف بصورت نبود تناسب و توازن حرکتی ظریف و عدم تشخیص و قضاوت صحیح در یک فردی که از سایر جهات کاملا هوشیاراست ، تظاهر میکند.
لرزیدن معمولا وجود داشته ودر راه رفتن اشتباه زیاد ممکن است ایجاد شود .
هیپوترمی شدید:
تغییر وضعیت فکری با افت دمای مرکزی به زیر C32 تشدید شده وهمراه با پس رفت حافظه،
بی تفاتی (آپاتی) و تصمیم گیری معیوب و پیشرفت به سوی*کما(coma) می باشد.
گفتار بیمار ، اغلب در هم بر هم میشود. در دمای مرکزی زیر C30 عمل لرزیدن متوقف میشود مردمکها ممکن است ثابت و متسع باشند، بدن در لمس سرد بوده و عضلات سفت میگردد ممکن است *برادی کاردی شدید و کاهش تعداد تنفس وجود داشته باشد. پوست ممکن است رنگ پریده وخیزدار (ادماتو) باشد .
کاهش قند خون (*هیپو گلیسمی) شایع است، بیمار ممکن است مرده به نظر آید، گرچه، تا زمان عدم واکنش بیمار نسبت به گرم کرذدن مجدد، نباید اینگونه فرض گردد .
*آسیستول (نبود نبض) ممکن است ایجاد گردد. پیدایش فیبریلاسیون بطنی ممکن است در اثر تلاشهایی که جهت حرکت دادن یا حتی احیای مصدوم صورت میگیرد تصریع گردد. بخصوص در زمانی که دمای مرکزی زیر C28 باشد پیدایش *آتاکسی (ataxia) در یک فرد مواجه شده با سرما گویای هیپوترمی یا خیز مغزی ارتفاعات بلند میباشد.
(*)پی نوشت:
هیپوترمی :افت دمای بدن
کما: وضعیت غیر هشیاری (اغما)
برادی کاردی: کمی تعداد ضربان قلب
هیپو گلیسمی: کاهش اندازه گلوکوز در خون
آسیستول: توقف ضربان قلب،ایست قلبی
آتاکسی : اختلال حرکتی،عدم تعادل ، خطا به هنگام راه رفتن که در بیماری خیز مغزی ناشی از ارتفاع مشاهده میشود
منبع : کتاب پزشکی ارتفاع
نوشته: دیوید مورداک و اندرو پالارد
ترجمه: دکتر جلال الدین شاهبازی و دکتر شهرام محقق
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر